Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μια προσευχή για τη νέα εποχή

"Η προσευχή" είναι μια εγκατάσταση του Γερμανού εικαστικού καλλιτέχνη  Diemut Strebe που προσπαθεί να διερευνήσει το υπερφυσικό μέσω της τεχνητής νοημοσύνης με μια μακροπρόθεσμη πειραματική οργάνωση. Μια εγκατάσταση ρομπότ λειτουργεί με ένα στόμα από σιλικόνη, που μιλάει -στην πραγματικότητα είναι μέρος ενός συστήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών που προσπαθεί με την χρήση τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης να "συνδεθεί" με το το υπερφυσικό, διαβάζοντας φράσεις και λέξεις από τα ιερά κειμενα, τα οποία συνθέτει, σε νμεάα εννοιολογικά πλαίσια με την χρήση ειδικόυ λογισμικού "μάθησης" για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την πεποίθηση των περισσότερων επιστημόνων στο πλαίσιο της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη, τα ρομπότ ως αυτοδίδακτα λογισμικά που λειτουργούν στα λεγόμενα νευρωνικά δίκτυα βαθιάς μάθησης θα πρέπει καταρχήν να μιμούνται ή να δημιουργούν οποιαδήποτε μορφή ανθρώπινης συνείδησης, ακόμη και με ανώτερο τρόπο.

Γράφει ο καλλιτέχνης στην ιστοσελίδα του: "Θέλουμε να διερευνήσουμε αυτή την ικανότητα στις θρησκευτικές εμπειρίες, τις σκέψεις και τη συμπεριφορά με μια μακροπρόθεσμη πειραματική οργάνωση. Πώς θα φαινόταν μια τεχνητή επινόηση μια τεχνητή νοημοσύνη; Το ερώτημα μπορεί να είναι παράλογο, αλλά το επίκεντρο του έργου θα μπορούσε ενδεχομένως να ρίξει φως στη διαφορά μεταξύ των μηχανημάτων του ανθρώπου και του AI στη συζήτηση για το μυαλό και το θέμα και να προβληματιστεί σχετικά με τις δυνατότητες και τις συνέπειες της βαθιάς μάθησης AI τόσο στο στενό περιβάλλον της όσο και στη γενική κατάσταση".

Ανακαλύψτε περισσότερα ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου