Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο έλληνας του "αλλού είναι καλύτερα, θα μεταναστεύσω"

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος φίλος φίλης Μ.Σ. γράφει σχολιάζοντας σε συζήτηση στο facebook: 

Το τελευταίο διάστημα βλέπω πολύ κόσμο να προσπαθεί να βρεί άκρη για να μεταναστεύσει. Δε ξέρω αν είναι καλό ή κακό και οι αιτίες είναι λίγο πολύ γνωστές. Απλά με το σημείωμά μου αυτό θάθελα να δώσω (εφόσον μου επιτρέπεται) κάποιες συμβουλές στους υποψήφιους εμιγκρέδες.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί στην όποια νέα πατρίδα δε μπορείτε να πάρετε μαζί κάποιες συνήθειες χτισμένες με το πέρασμα των ετών. Όπως για παράδειγμα αν κάποιος σας προσλάβει στη δουλειά του δε μπορείτε να πηγαίνετε μισή ώρα καθυστερημένοι, να μένετε τη μισή εργάσιμη μέρα στο facebook ή να κάνετε μισή ώρα διάλειμμα κάθε ένα τέταρτο.
 
Επίσης δε μπορείτε να καπνίζετε όπου νάναι, να πετάτε τα αποτσίγαρα κάτω όπως επίσης και οτιδήποτε σκουπίδι έχετε ανα πάσα στιγμή και βαριόσαστε να το μεταφέρετε μέχρι τον πλησιέστερο κάδο.
 
Αν αποφασίσετε να ακουλουθησετε ελεύθερο επάγγελμα δε θα μπορείτε να μην εκδίδετε αποδείξεις, να προσλαμβάνετε ανασφάλισοτυς, να μη τηρείτε τα ωράρια, να μην αποδίδετε ΦΠΑ και διάφορα άλλα τέλη. Επίσης δεν υπάρχει οπουδήποτε αλλού μεταχρονολογημένη επιταγή.
 
Δεν θα μπορείτε να οδηγείτε ανασφάλιστο αυτοκίνητο, ούτε μεθυσμένοι, ούτε ακόμα να το διπλοπαρκάρετε, ούτε να το αφήνετε πάνω σε πεζοδρόμια και γενικα όπου σας βολεύει τη δεδομένη στιγμή. Ούτε φυσικά να οδηγείτε εκτός ορίων ταχύτητας ή σε διαφορετικές λωρίδες. Και βέβαια να κορνάρετε στο φανάρι επειδή ο προπορευόμενος οδηγός τόλμησε να μη ξεκινήσει σε κλάσματα δευτερολέπτου.
 
Θάναι αδιανόητο να μπείτε σε ένα λεωφορείο και να μη πληρώσετε, είτε να δώσετε το εισιτήριό σας σε κάποιον επόμενο επιβάτη για να μην πληρώσει εκείνος.
 
Κάποιοι που τους αρέσει ο αθλητισμός και πηγαίνουν στο γήπεδο δε θα μπορούν να βρίζουν αντιπάλους ή να πετάνε κέρματα και μπουκάλια σε παίκτες και διαιτητές.
 
Ακόμα αν σας συμβεί καμμιά αναποδιά και κάποιος προθυμοποιηθεί να σας βοηθήσει, μη του δώσετε σημασία. Αυτοί οι βλάκες έτσι είναι εκαπιδευμένοι.
 
Να σημειώσω ακόμα ότι μερικές εκφράσεις όπως "... άστο γιαύριο" "...δε γ..ται' '...ωχ αδερφέ" ίσως να μη τις βρείτε σε ξένα λεξιλόγια.
 
Το ξέρω και από τον εαυτό μου, επειδή έχω ζήσει στο εξωτερικό ότι σε μερικά πράγματα είναι δύσκολο να προσαρμοσούμε. Είναι στο DNA μας. Σκεφτείτε όμως ότι μερικές συνήθειες αν δεν τις είχαμε, ίσως να μη χρειαζόταν να φύγει κανείς!

1 σχόλιο: