Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Ανθρώπινες σχέσεις σε κρίση: ο έμφυλος παράγοντας στην Τέχνη -μια έκθεση

ΣΕ έναν μήνα ετοιμάζόμαστε να σας παρουσιάσουμε στην Myrό Gallery μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση από εκείνες που δεν έχεις συχνά την ευκαιρία να κάνεις ως γκαλερίστας. Πρόκειται για μια από κείνες τις εκθέσεις που ξεκίνησαν με πνεύμα παρεμβατικό και διάθεση καλλιτεχνική, να συμπράξουν στην επικοινωνία καλλιτεχνών με διαφορετικά προβλήματα και κοινές, πολλές φορές, λύσεις. Τίτλος της έκθεσης "Women in R.E.D.", το οποίο, εκ του προχείρου, αποδίδεται ως "Γυναίκες σε Κρίση".

Όπως γράφω και στο εισαγωγικό μου σημείωμα στην ανακοίνωση της ΄έκθεσης στο site της γκαλερί πρόκειται για "ένα διεθνές project της εικαστικής ομάδας TeeToTuM, που θα διαρκέσει από τις 27 Σεπτεμβρίου 2012. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, και θα συμπεριλάβει έργα 11 καλλιτέχνιδων που βιώνουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους την κρίση, γεγονός που αποτυπώνεται στο έργο τους, και επηρεάζει την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Την έκθεση επιμελούνται οι εικαστικές δημιουργοί Γεωργία Γρηγοριάδου, Φωτεινή Χαμιδιελή, και Joyce Bloem. Οι καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν έργα είναι η  Guadalupe Victorica από το Μεξικό, η Zhanhong Liao  από την Κίνα, Kristina Pantelic από την Σερβία, η Cristina Minacori από Αργεντινή, η Christel Andrea Steier από τη Γερμανία, οι Joyce Bloem, Bianca Tangande και Paula Kouwenhoven από την Ολλανδία, Noriko Hida από την Ιαπωνία, η Mirta Toledo από την Αργεντινή, Σοφία Κυριακάκη ελληνίδα που έχει μετοικήσει στο Μεξικό, καθώς και οι ελληνίδες επιμελήτριες, γνωστές καλλιτέχνιδες με σημαντική πορεία. Η έκθεση αποτελείται κατά κύριο λόγο από πίνακες ζωγραφικής, αν και δεν θα λείψουν οι εγκαταστάσεις, τα χαρακτικά και άλλες μορφές τέχνης & έκφρασης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεχτήκαμε επικρίσεις για τον έμφυλο χαρακτήρα της έκθεσης, ενόσω το ημερολόγιο έγραφε Ιούνιος του 2012, και μάλιστα από επιφανείς ανθρώπους του χώρου της σύγχρονης τέχνης. Πραγματικά μου είναι αδιανόητο το γεγονός ότι μορφωμένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι θεωρούν είτε ρατσιστική την διαπίστωση της διαφορετικότητας, είτε θεωρούν ότι μια τέτοια έκθεση τους προσβάλλει (οι άντρες εκ των επικριτών)  διότι "παρουσιάζει καθαγιασμένες τις γυναίκες".

Θεωρώντας τους μόνιμους αναγνώστες του blog μου εχέφρονες και σκεπτόμενους ανθρώπους, σας προ(σ)καλώ να διαβάσετε το κείμενο της επιμέλειας, ακόμη κι αν -ένεκα απόστασης- δεν θα καταφέρετε να έρθετε στην έκθεση. Πιστεύω, ότι σε αυτό θα δείτε με ενδιαφέροντα τρόπο πόσο διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσει την έννοια της κρίσης μια γυναίκα από έναν άντρα, και το αντίστροφο, όχι καλύτερα ή χειρότερα, όχι αποτελεσματικότερα ή αναποτελεσματικά, απλά πολύ διαφορετικά, σε βαθμό που η όποια διερεύνηση να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Περεταίρω, σας προσκαλώ και προσωπικά, όλους όσους θα βρίσκεστε στην Θεσσαλονίκη στις 27 Σεπτεμβρίου, να έρθετε στην γκαλερί (Myrό Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, στην περιοχή πίσω από τον Λευκό Πύργο) στις 20.00 να υποδεχτούμε μαζί τη νέα σεζόν, και να γνωρίσετε κάποιες από τις δημιουργούς. Τόσο ο φίλος και ιδιοκτήτης της Σταύρος Μυρωνίδης, όσο και εγώ -ανεξάρτητα από τις επαγγελματικές μας ιδιότητες και ως άνθρωποι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί η κρίση είναι μέσα από συνεχή διάλογο, κοινωνική τριβή και αναζήτηση όλων των κοινών που μας ενώνουν, που -σίγουρα- είναι περισσότερα και πιο σημαντικά από κάθε τι που μας κρατά σε απόσταση.

Πάρης Καπράλος



ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Διαβάστε το πλήρες κείμενο τεκμηρίωσης 
της έκθεσης/project 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου