Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

STAT BANK | Τα τρόφιμα σε κατάσταση ...οικονoμικής κρίσης

Ενδεικτικά της πορείας των κλάδων των υπο-κλάδων της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της STAT BANK σύμφωνα με την οποία:

* οι 63 επιχειρήσεις επεξεργασίας γάλακτος που συμμετείχαν στο δείγμα πραγματοποίησαν συνολικό τζίρο 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο κλάδος μείωσε τις συνολικές ζημιές από τα 31 εκατομμύρια ευρώ το 2010 στα 27 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

* Αντιστοίχως, οι 60 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα "λίπη- έλαια" πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις πάνω από 1 δις. ευρώ. Ο κλάδος αν και εμφάνισε μείωση κερδών 6% ωστόσο αυτά διαμορφώθηκαν στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

* Ίδιες εμφανίζονται οι επιδόσεις των 64 εταιρειών που δραστηριοποιούνται παραγωγικά στον τομέα παραγωγής αρτοποιημάτων - αλεύρων που επίσης εμφάνισαν συνολικό τζίρο της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Στον κλάδο αυτό ωστόσο είχαμε μία κάθετη πτώση (86%) στην συνολική κερδοφορία η οποία τελικώς διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

* Στην αμέσως επόμενη θέση βρέθηκε ο κλάδος φρούτων - λαχανικών: οι 67 εταιρείες που εισήλθαν στο δείγμα της έρευνας πραγματοποίησαν συνολικές πωλήσεις 855 εκατομμυρίων ευρώ ενώ ο κλάδος αύξησε τις ζημιές του στα 18 εκατομμύρια ευρώ.

* πάνω από 803 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι συνολικές πωλήσεις των 31 επιχειρήσεων ιχθυοκαλλιέργειας. Οι συνολικές ζημιές του κλάδου αυξήθηκαν από 29 εκατομμύρια ευρώ το 2010 στα 77 εκατομμύρια ευρώ το 2011.

* Οι 47 επιχειρήσεις παραγωγής ζαχαρωδών προϊόντων εμφάνισαν συνολικές πωλήσεις 772 εκατομμυρίων ευρώ ενώ αντιστοίχως

* Οι 63 εταιρείες επεξεργασίας κρέατος και αλλαντικών παρουσίασαν συνολικές πωλήσεις 681 εκατομμυρίων ευρώ.

* Σημαντικές εμφανίζονται οι επιδόσεις (μόλις) 6 επιχειρήσεων καφέ που παρουσίασαν συνολικές πωλήσεις 468 εκατομμυρίων ευρώ ενώ

* 29 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις εμφάνισαν συνολικό τζίρο 372 εκατομμύρια ευρώ.


INFO: Στο δείγμα της έρευνας συμμετείχαν επίσης 31 επιχειρήσεις ζωοτροφών, 21 εταιρείες catering - τυποποιημένης διατροφής, 10 αλιευμάτων, 6 ζυμαρικών, 4 snacks, 9 μπαχαρικών, 15 ξηρών καρπών, 6 αγροτικών προϊόντων ενώ οι υπόλοιπες ήταν από διάφορους άλλους τομείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου