Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Μη γίνεστε απολογητές φονιάδων

Για να εξηγούμαστε: όποιος σκοτώνει άνθρωπο χωρίς να είναι σε άμυνα ή σε πόλεμο είναι δολοφόνος. Ο δολοφόνος είναι εγκληματίας. Όποιος δικαιολογεί έναν εγκληματία, κατηγορόντας το θύμα "που τον προκάλεσε" είναι ηθικός συναυτουργός σε αυτό και σε όλα τα παρόμοια εγκλήματα που θα ακολουθήσουν: δίνει αυτόματα άλλοθι σε καθέναν να κάνει τα ίδια, ορισμένως να θεωρεί ότι κάνει μεν κάτι παράνομο, αλλά όχι κάτι ανήθικο.

Στο ίδιο πνεύμα, όποιος γενικά κι αόριστα θεωρεί υπεύθυνη "την πατριαρχική κοινωνία" και συλλήβδην το ανδρικό φύλο, για μια δολοφονία που ακολουθεί έναν βιασμό, μιλώντα αστόχαστα για "γυναικοκτονία", είναι ηθικός συναυτουργός σε αυτό και σε όλα τα παρόμοια εγκλήματα που θα ακολουθήσουν: Θεωρώντας ότι ο δολοφόνος είναι "γυναικοκτόνος" του δίνετε το ίδιο άλλοθι της κοινωνικής παρότρυνσης και ταυτίζετε το ρατσισμό (που είναι επιλογή) με το βιολογικό φύλο(που δεν είναι επιλογή), ελαφρυνοντας την ευθύνη του εγκλήματος, αφού τον αναγνωρίζετε ως τυφλό όργανο μιας κοινωνικής πλάνης! Με δυό λόγια, αυτό που λέτε είναι ότι ο δολοφόνος δεν φταίει κατά 100%, αφού σε ένα ποσοστό, ευθύνεται η κοινωνία που τον εξώθησε να γίνει δολοφόνος!

Κάθε άποψη που απαλλάσσει μερικά ή ολοκληρωτικά από την ευθύνη του τον δολοφόνο με βάση τα χαρακτηριστικά του θύματος είναι εγκληματική. Αυτές οι απόψεις, αφενός δίνουν άλλοθι σε εγκληματικά μυαλά να δοκιμάσουν τις διεστραμένες τάσεις τους στην πράξη, αφετέρου διευρύνουν το χάσμα μιας ήδη πληγωμένης από μισερές απόψεις διαιρεμένης κοινωνίας, απομονωτισμού και ατομικισμού, που διψά μόνο για το επόμενο εξιλαστήριο θύμα, ώστε να διοδεύσει τον φόβο της στην οργή και την βία. Κατά την γνώμη μου, η κοινωνική ανέλιξη  χρειάζεται σύνθεση, όχι διάσπαση, πρόσθεση και πολλαπλασιασμό, όχι διαίρεση και αφαίρεση. Η νομιμοποίηση της δολοφονικής βίας είναι ανιστόρητη, ανώριμη και βαθιά ανήθικη πράξη. Μη γίνεστε απολογητές φονιάδων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου