Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

"Καλό μήνα", κι ας ακούγεται σα ψέμματα!

Καλό μήνα & προσοχή στα ψέμματα (για όσους τους αρέσει να τηρούν το έθιμο). Με την ευκαιρία μοιράζομαι μαζί σας την ιστορία της Πρωταπριλιάς, που είναι επικρατέστερη διεθνώς. 

Το έθιμο σχετίζεται με τη  παλιά Πρωτοχρονιά, η οποια συνέπιπτε (σχεδόν) με την ημερομηνία, και ειδικότερα, με τη κατάργηση της. Το έθιμο του «πρωταπριλιάτικου ψέματος», έχει τις ρίζες του σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή στην αλλαγή του ημερολογίου. Σχεδόν στο σύνολο της Ευρώπης στην αρχαιότητα, ακόμα και πριν τις Ρωμαϊκές κτήσεις, η αρχή του έτους  εορτάζονταν κατά την Εαρινή Ισημερία, ή σε προσεγγιστικές ημερομηνίες κοντά της (25η Μαρτίου μέχρι 1η Απριλίου). 

Οι Ρωμαίοι διατηρησαν αυτη τη συνήθεια, και, σεληνιακό ημερολόγιο, τυπικά μέχρι το 46μ.Χ. οπότε ο Ιούλιος Καίσαρας δημιούργησε το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Μάλιστα ο Καίσαρας, για να καταφέρει να συγχρονίσει το νέο ημερολόγιο με τον ήλιο αντί με τη σελήνη, αναγκάστηκε να παρατείνει τη διάρκεια του προηγούμενου έτους στις 445 ημέρες. Σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση του Ιανουαρίου έπαιξε για τον Ιούλιο Καίσαρα το όνομα του μήνα που προερχόταν από τον Ιανό, τον ρωμαϊκό θεό των ενάρξεων και των μετα- βάσεων. Ήταν ο θεός με τα δύο πρόσωπα που το ένα έβλεπε μπροστά και το άλλο πίσω. Ήταν με άλλα λόγια ο μήνας που χώριζε το παλιό και το νέο, το παρελθόν και το μέλλον. Το 153 π.Χ. η ρωμαϊκή σύγκλητος αποφάσισε το ρωμαϊκό πολιτικό έτος να αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, όταν και ορκίζονταν οι ετήσιοι ύπατοι και οι πραίτορες. Έκτοτε η εγκαθιδρύθηκε ο εορτασμός να αφορά μία μεμωνομένη μέρα, τη Πρωτοχρονιά. Οι Ρωμαίοι κατά τη κατάκτηση της Ελλάδας έφεραν μαζί τους τη συνήθεια που σιγά σιγά στέριωσε στον Ελλαδικό χώρο, αν και οι Έλληνες κατά κανόνα γιόρταζαν την αρχή του έτους σε διάφορες ημερομηνίες ανάλογα με τη πόλη - κράτος για την οποία μιλάμε. Π.χ. στην Αθήνα η αρχή του έτους ήταν καλοκαιρινή γιορτή! Το 525 μ.χ. η Χριστιανική εκκλησία καταδικάζει ανάμεσα σε άλλα το έθιμο της πρωτοχρονιάς ως «ειδωλολατρικό», κάτι που ίσχυε έως τον μεσαίωνα. Ο Ιανουάριος καθιερώθηκε ως αρχή του έτους στον Δυτικό κόσμο μετά τον 14ο αιώνα. 


Το «πρωταπριλιάτικο ψέμα» ξεκίνησε από τον Γάλλο βασιλιά Κάρολο τον 9ο (1564), ο οποίος αντικατέστησε με διάταγμα το Ιουλιανό ημερολόγιο με το Γρηγοριανό. Μέχρι τότε οι Γάλλοι, από την εποχή των Γαλατών και χωρίς η εκκλησία να μπορέσει ποτέ -παρά τις απαγορεύσεις-να επιβάλλει γενικευμένα το αντίθετο- γιόρταζαν Πρωτοχρονιά τη 1η Απριλίου. Με το διάταγμα οριζόταν ως Πρωτοχρονιά η 1η Ιανουαρίου. Οι άνθρωποι της υπαίθρου δεν αποδέχτηκαν την αλλαγή, συνεχίζοντας να εορτάζουν ως ημέρα αλλαγής του έτους και να στέλνουν δώρα την Πρωταπριλιά, προκαλώντας τον χλευασμό των ανθρώπων των πόλεων, που τους κοροϊδευαν ότι γιορτάζουν ανύπαρκτες γιορτές και ότι διαδίδουν ψέμματα. Αυτό, μέσα σε 2-3 γενιές έγινε έθιμο στη Γαλλία, δλδ. να λένε διαφόρων ειδών αθώα ψέμματα ο ένας στον άλλον όπως κάνουμε σήμερα. Σύντομα μεταφέρθηκε στην Αγγλία, ως "April's first fool's day" (πρωταπριλιά η μέρα του ανόητου) τον 18ο αιώνα και διαδόθηκε στον κόσμο. Οι αμερικάνοι και οι Άγγλοι "τερμάτισαν" τις πλάκες κατά τον 19ο αιώνα, οπότε τη Πρωταπριλιά αναγγέλονταν απίθανες εκδηλώσεις για τις οποιες έβγαιναν προσκλήσεις και εισιτήρια ενώ ήταν  ...ανύπαρκτες, οι εφημερίδες δημοσίευαν ψεύτικες ειδήσεις, κλπ.


Φωτογραφία: Τη Πρωταπριλιά του 1878 η αμερικάνικη εφημερίδα The Daily Graphic, είχε πρωτοσέλιδο ότι ο Thomas Edison εφύηρε μια μηχανή που μετέτρεπε το νερό σε κρασί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου