Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Το ιατρικό απόρρητο στην εποχή του κορωνοϊού

Σήμερα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως 78 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 82 134 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 53 διασωλημένοι σε ΜΕΘ, ενώ στους 22 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας που έχασαν τη ζωή τους.

Ανεξάρτητα από τις ανακοινώσεις του κ. Τσιόδρα, σήμερα ανακοινώθηκε και το πρώτο κρούσμα στον νομό Φλώρινας, ξεκινώντας σε τοπικό επίπεδο την δυσάρεστη, πλην αναγκαία συζήτηση αναφορικά με την αποκάλυψη ή μη της ταυτότητας.

Κατά τον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR) τον οποίο έχει αποδεχθεί η Ελλάδα στα τέλη Μαΐου του 2018 και έκτοτε έχει ισχύ νόμου του κράτους, η ζήτηση για αποκάλυψη στοιχείων νοσούντων ατόμων είναι σύννομο αίτημα, καθώς αυτός εισάγει μία, μεταξύ άλλων εξαίρεση στην απαγόρευση δεδομένων υγείας. Συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του άρθρου 9 αναφέρει ότι η απαγόρευση δε εφαρμόζεται, μεταξύ άλλων και όταν «θ) η επεξεργασία είναι απαραίτητη για λόγους δημόσιου συμφέροντος στον τομέα της δημόσιας υγείας, όπως η προστασία έναντι σοβαρών διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας ή η διασφάλιση υψηλών προτύπων ποιότητας και ασφάλειας της υγειονομικής περίθαλψης και των φαρμάκων ή των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, βάσει του δικαίου της Ένωσης ή του δικαίου κράτους μέλους, το οποίο προβλέπει κατάλληλα και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών του υποκειμένου των δεδομένων, ειδικότερα δε του επαγγελματικού απορρήτου».



 Σε θέματα που τίθενται κατόπιν τούτων ως προς τον κοινωνικό στιγματισμό και το πνεύμα της τήρησης του Ιατρικού Απόρρητου, όπως και σε κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, έτσι και εδώ, πρέπει να τηρείται η «αρχή της ελαχιστοποίησης», δλδ. να δίνονται στη δημοσιότητα μόνο οι απολύτως απαραίτητες και αναγκαίες πληροφορίες που απαιτούνται για να προστατευθεί μέρος ή ολόκληρος ο πληθυσμός και όχι άσκοπες πληροφορίες ιδιωτικού χαρακτήρα.

Το κατά πόσον είναι ηθικώς αποδεκτό, και πως διαχειρίζεται η τείνουσα προς υπερβολική δραματοποίηση, και κοινωνικό ρατσισμό Ελληνική κοινωνία είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως οι προσωπικές μας ηθικές θεωρήσεις του ζητήματος δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα όσα προβλέπουν οι Νόμοι του κράτους, ακόμη και εάν έχουμε τις ενστάσεις μας.

Αναλυτικά το ζήτημα αναπτύσσει η Άντζυ Μητροπούλου-Partner/Legal στην εταιρεία GAG-DPR ΕΔΩ (μια επισήμανση του Σπύρου Χρ. Παπαχαρίση στο πλαισιο δημόσιου διαλόγου που είχαμε στο Facebook χθες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου