Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Το "Πες μου τον φίλο σου, να σου πω ποιός είσαι"...


...είναι μία φράση με την οποία διαφωνώ. Πολλές γνωριμίες έχουν περάσει, ή υπάρχουν στην ζωή μου, με των οποίων τις απόψεις διαφωνώ, πολύ συχνά και με αρκετές πράξεις τους. Άν συναναστρεφόμουν μόνο όσους μου μοιάζουν, δεν θα μπορουσα να βελτιώσω τον εαυτό μου. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο. Παλιότερα το έβαλα με τους φασίστες. Αυτές τις ημέρες το βάζω με όλους όσους ξερνούν τα ψυχολογικά προβλήματα τους πάνω μας. ΩΣ ΕΔΩ! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Συνδέομαι με καλλιτέχνες, με επιστήμονες με λαμπρές σπουδές σε πανεπιστήμια, διδακτορικά κλπ., με παλιότερους και νεότερους συνεργάτες, με Αδ., με προσωπικούς φίλους, με πρώην σχέσεις μου, για να συζητώ θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, να μαθαίνω νέα τους, να "κερδίζω" από τις εμπειρίες ζωής και τις σκέψεις τους που ανθολογούν και μοιράζονται. 

Αντί αυτών, βλέπω συνεχώς repost / copy - paste τεμαχισμένα πτώματα ζώων, μηνύματα μισανθρωπίας, και θεωρίες συνωμοσίας που οι ίδιοι επιλέγουν να καταπίνουν αμάσητες, χωρίς καμία εφαρμογή κριτικής σκέψης, καμία προσωπική άποψη. Βλέπω χαλκευμένες φωτογραφίες από μέρη, πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που γνωρίζω, βλέπω ειρωνικές  "Ερωτήσεις" με κατευθυνόμενες απαντήσεις από όλα τα καθιζήματα της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής στην Ελλάδα, βλέπω προσβολές, ανείπωτο ρατσισμό, επιδείξεις λειτουργικού αναλφαβητισμού. 

Δεν αναφέρομαι σε διαφωνίες άποψης. Άποψη είναι το αν ο θάνατος του χρυσαετού σε μια κορυφή με αιολικά είναι σημαντικότερο διακύβευμα από την μόνιμη περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά που προκαλεί στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας απο λιγνίτη.  Όχι αν τα αιολικά πάρκα παράγουν ενέργεια!

Δεν είναι άποψη ότι "όποιος φορά μάσκα είναι ηλίθιος", ότι "ο Τσιοδρας δεν ξέρει τι λέει και είναι βαλτός", ότι "τα εμβόλια του Gates έχουν μικροτσίπ για να μας ελέγχουν", ότι "μας ψεκάζουν", ότι δεν υπάρχει covid-19, ότι "η ισπανική γρίπη σκότωσε περισσότερους", ότι κάηκαν τα αρχαία στις Μυκήνες, ότι όποιος εμφανιζει οπουδήποτε σε φωτογραφία στο προφίλ του την Ελληνική σημαία ή χρησιμοποιεί την λέξη "πατρίδα"είναι "εθνίκι", ότι κάθε δολοφονία γυναίκας με θύτη άντρα είναι "γυναικοκτονία", ότι αν δεν συμφωνώ με τις απόψεις σου δικαιούσαι να με συκοφαντείς, να με λοιδωρείς και να προσπαθείς με κάθε τρόπο να μου κλείσεις το στόμα αντί να επιχειρηματολογείς. 

Είναι ολίσθηση σε ένα υπάνθρωπινο επίπεδο το οποίο με θλίβει ανείπωτα όταν το διαπιστώνω σε ανθρώπους με τους οποιους συνδέομαι εδώ. Εξέλειψαν η κοινή ευγένεια και ο σεβασμός. Δεν θα ακολουθήσω την κατάντια ορισμένων που περιφέρετε στα social media την ηθική καταράκωση και την μιζέρια σας. Αντίθετα, θα κρατήσω τις σχέσεις μας στο επίπεδο της κοινής συνεργασίας ή της όποιας κοινωνικής σχέσης μας εθελοτυφλώντας για την προσωρινή κατάπτωση σας, ελπίζοντας να καταφερετε να ανέλθετε. Αλλά θα λήξω την σύνδεση μας στο Facebook, καθώς είναι απλά τοξική και ψυχολογικά επιβλαβής. 

Αντίθετα, θα κρατήσω ως ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά της εποχής μας, την επικοινωνία και την ανταλλαγή απόψεων με ανθρώπους που συμφωνώ και διαφωνώ μέσα στο πλαίσιο που αντιλαμβάνομαι ως πολιτισμένη επικοινωνία με περιεχόμενο. Συνεπώς από σήμερα ξεκινώ να διαγράφω όλους όσους παρουσιάζουν σε ακραίο βαθμό τα παραπάνω χαρακτηριστικά. ΕΑΝ επιθυμούν να διαρραγεί εξ αφορμής η σχέση μας στην ζωή, επειδή δεν με ενδιαφέρει να διαβάζω τις απόψεις τους στα social media, το δέχομαια  ως αποδεκτό ρίσκο. 

Κοινώς: αν διαφωνείς μαζί μου, αλλά δεν περιλαμβάνονται στη πρακτική σου εδώ όλα τα παραπάνω, θα παραμείνουμε συνδεδεμένοι μέχρι να αποφασίσεις το αντίθετο. 

ΥΓ. Προς τους συνήθεις υπόπτους που κάθε φορά που γράφω κάτι που αντιβαίνει στα συναισθήματα της πλειοψηφίας μου λέτε ότι ...θα χάσω την "έξωθεν καλή μαρτυρία": αν το τίμημα ειναι να μην είναι συνεπής η ζωή μου με τις αντιλήψεις, την ηθική υπόσταση μου, την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μου, προτιμώ να χάσω την "έξωθεν καλή μαρτυρία". 

Όσοι επιλέγουν να με συναναστρέφονται να το κάνουν για αυτό που είμαι, όχι διότι επειδή τους ανέχομαι εικάζουν πως συμφωνώ μαζί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου