Στο 65,5% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησαν δραστηριότητες καινοτομίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πανελλήνιας έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), που αναφέρονται στην τριετία 2020-2022. Τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας, τα οποία αποτελούν μέρος των επίσημων ευρωπαϊκών στατιστικών για την καινοτομία, έχουν αποσταλεί στη Eurostat και δημοσιεύονται στην έκδοση «Βασικοί δείκτες για την καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις 2020-2022».
Η έρευνα, με τη συμβολή της Eurostat και του ΟΟΣΑ, καλύπτει έναν ευρύ ορισμό της καινοτομίας, περιλαμβάνοντας τις καινοτομικές δραστηριότητες, τα αποτελέσματά τους, και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις καινοτομούν. Η έρευνα διεξήχθη το 2023 σε 13.320 επιχειρήσεις με δέκα ή περισσότερους εργαζομένους, από διάφορους τομείς της Βιομηχανίας και των Υπηρεσιών.
- Το 65,5% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ήταν καινοτομικά ενεργές την περίοδο 2020-2022, ενώ το 64,1% εισήγαγαν νέα ή βελτιωμένα προϊόντα ή διαδικασίες.
- Το 46,6% των επιχειρήσεων πραγματοποίησαν καινοτομία προϊόντος, και το 61,6% καινοτομία επιχειρησιακής διαδικασίας.
- Το ποσοστό των καινοτομικά ενεργών επιχειρήσεων μειώθηκε από το 72,6% της περιόδου 2018-2020, ακολουθώντας την πανευρωπαϊκή τάση.
- Οι δαπάνες για καινοτομικές δραστηριότητες ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ το 2022, με το 52% να αφορά Έρευνα & Ανάπτυξη.
- Το 20,6% των επιχειρήσεων έλαβε δημόσια χρηματοδότηση, ενώ το 60,7% ανέπτυξε καινοτομίες με περιβαλλοντικά οφέλη, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος.
Η έκθεση του ΕΚΤ παρέχει λεπτομέρειες για τα προφίλ καινοτομίας των ελληνικών επιχειρήσεων και τους κλάδους με τα υψηλότερα ποσοστά καινοτομίας, όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών και η Παραγωγή Φαρμακευτικών Προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε την έκθεση του ΕΚΤ και το «Εγχειρίδιο του Όσλο 2018» στη σελίδα https://metrics.ekt.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου