Τη τελευταία εβδομάδα μόνο, συνέβησαν τα ακόλουθα: Στη Μεταμόρφωση, ένας 16χρονος επιτέθηκε άγρια με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι σε συνομήλικό του κατά τη διάρκεια ραντεβού για καβγά που είχαν κλείσει μεταξύ τους. Στην Πολίχνη (Θεσσαλονίκη), έξι ανήλικοι επιτέθηκαν σε έναν 16χρονο και τη 14χρονη φίλη του με μεταλλικό σωλήνα, στέλνοντας τους στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, εξαιτίας ερωτικής αντιζηλίας. Στην Πάτρα, τρεις μαθήτριες ηλικίας 13, 15 και 17 ετών επιτέθηκαν σε συμμαθήτριά τους με γροθιές και βρισιές. Στο Λαύριο, 30 μαθητές ενεπλάκησαν σε άγριο καυγά έξω από το ΕΠΑΛ Λαυρίου, και 16χρονος τράβηξε μαχαίρι και τραυμάτισε δύο συμμαθητές του. Στο Ηράκλειο Κρήτης, ένας 14χρονος μαθητής επιτέθηκε στον γυμνασιάρχη του σχολείου του, χτυπώντας τον στο κεφάλι και ρίχνοντάς τον κάτω, επειδή είχε ενημερώσει τους γονείς του για τη συμμετοχή του σε κατάληψη. Στον Άλιμο, ένας 14χρονος μαθητής απείλησε την καθηγήτριά του ότι θα της «σπάσει τα μούτρα» επειδή του έκανε παρατήρηση για χρήση κινητού μέσα στη τάξη. Στη Γλυφάδα, μια 14χρονη ξυλοκοπήθηκε άγρια από ομάδα 40 ανηλίκων, που συγκεντρώθηκαν εκεί από όλη την Αττική χωρίς να γνωρίζουν το θύμα μετά από πρόσκληση μιας ...αντιζήλου της στα social media. Στην Ερμιόνη Αργολίδας, δύο 17χρονοι μαθητές Λυκείου απείλησαν με φαλτσέτα έναν 12χρονο, του ξύρισαν τα μαλλιά και τον λήστεψαν.
Η αυξανόμενη βία ανηλίκων αποτελεί ένα ανησυχητικό φαινόμενο που απασχολεί έντονα την κοινωνία μας. Τα περιστατικά βίας σε σχολεία και γειτονιές προκαλούν προβληματισμό και εγείρουν ερωτήματα για τις αιτίες αυτής της συμπεριφοράς. Πιθανά αίτια είναι η έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια, οι κακές επιρροές, η ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε βίαιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και η έλλειψη παιδείας για τη διαχείριση συναισθημάτων και συγκρούσεων. Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η παραμέληση των ανηλίκων, είτε συναισθηματική είτε πρακτική, μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανασφάλειας, θυμού και απομόνωσης. Τα παιδιά που δεν λαμβάνουν επαρκή προσοχή, αγάπη και καθοδήγηση αναζητούν αναγνώριση μέσα από ακραίες συμπεριφορές, συχνά βίαιες. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης απαιτεί συντονισμένες δράσεις από την οικογένεια, το σχολείο και την πολιτεία. Ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης, εκπαίδευση σε αξίες όπως η ενσυναίσθηση, και περιορισμός της έκθεσης σε βίαιο περιεχόμενο είναι μερικές από τις λύσεις που διαφαίνονται ως απαραίτητες για τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
Η υπερφόρτωση των παιδιών με δραστηριότητες αποτελεί συχνά αιτία ψυχολογικών προβλημάτων, ευθύνη που βαρύνει κυρίως την οικογένεια. Πολλοί γονείς, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν "το καλύτερο" για τα παιδιά τους, γεμίζουν το πρόγραμμα τους με ατελείωτα μαθήματα, αθλήματα και δραστηριότητες, ελαχιστοποιώντας τον ποιοτικό χρόνο που περνούν μαζί. Το αποτέλεσμα είναι οι κοινές στιγμές περιορίζονται στο πηγαινέλα, χωρίς καμία ουσιαστική επαφή. Τα παιδιά δεν έχουν χρόνο να "βαρεθούν", δηλαδή να ηρεμήσουν και να σκεφτούν. Αυτό δημιουργεί ένταση και άγχος, που εκτονώνονται μέσω του διαδικτύου, του gaming και, δυστυχώς, μερικές φορές, με ροπή προς τη βία. Η ουσιαστική ανατροφή, που μπορεί να προσφέρει η οικογένεια, φθίνει καθώς οι γονείς δεν συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα των παιδιών τους. Αντί να καλλιεργούμε τη φαντασία και την αυτογνωσία, δημιουργούμε μια γενιά αγχωμένη και αποκομμένη. Ας αναλογιστούμε πώς μπορούμε να ξαναβρούμε την ισορροπία και να δώσουμε πραγματική ποιότητα στις σχέσεις μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου